• Geel2 (1)

Elzas / Vogezen – Groepsreis

 365,00

De Vogezen zijn gemaakt voor de motorrijder. De prachtige wegen door de bergen, afgewisseld met kastelen, en de lieflijke Route des Vins, langs eeuwenoude dorpen zijn een feest om te rijden. Kortom, vier dagen sturen in bochtenparadijs Vogezen.

 

Discount:
Datum:
  • 15 juli 2024
Categorie:

Toer Info

Datum:
15 t/m 18 juli 2024
Groepsgrootte:
7
Location:

Deze reis is inclusief:

Reisbegeleider Nico Vis Alle routes voor GPS 3x ontbijt 3 x Hotelovernachting

Special offer

Beschrijving

Ronde bergtoppen en donkere bossen

Op zo’n 500 kilometer rijden van Utrecht vind je fraaie motor stuurwegen in een heerlijk heuvelachtig landschap. Wat te denken van, Grand Ballon, Ballon d’Alsace, Col de la Schlucht en nog wat andere bekende bergen. Kortom, een lang weekend sturen in bochtenparadijs Vogezen.
De Vogezen zijn een middelgebergte in het oosten van Frankrijk. De bergketen begint aan de grens met Zwitserland en strekt zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal. De ronde toppen van de Vogezen worden ‘ ballons ‘ genoemd. Motorrijden in de Vogezen is een unieke belevenis. De prachtige natuur, mooie vergezichten en geweldige bochten. In de Elzas volgen we de wijnroute. Eén van de parels van het Regionaal Natuurpark zijn de Ballons des Vosges:
De Duizend Meren (eigenlijk 850) liggen verspreid van Lure tot Faucogney-et-la-Mer, via Mélisey, Servance, col Les Croix en Ballon de Servance. Dit natuurgebied ligt in het hart van de Saônoise Vogezen, omringd door prachtige landschappen bestaand uit weiden, heiden, plassen, beekjes en groene bossen.

Ballons

De Vogezen kent vele cols. De bekendste zijn de Grand Ballon, Ballon d’Alsace en de Routes des Crêtes. De hoge kammen zijn minder bebost. Dat is goed te zien op de Route des Crêtes, met als mooie punten de Col du Bonhomme en de Col de la Schlucht, bergtoppen rondom de Hohneck en de Grand Ballon.
Net ten zuiden van Remiremont strekken zich de Zuidelijke Vogezen uit. Lieflijke bergen, schone lucht en een blauwe horizon. Het plateau van de duizend meren, veenmoerassen, keteldalen uit de ijstijd, rivieren, meren en heuvels bedekt met gemengd bos.
Ten westen van Remiremont wordt het landschap meer open. Kersenboomgaarden in glooiend landschap met verstilde dorpjes. En overal in het landschap de Lotharingse kruizen, als stille getuigen van een roemrucht verleden. Niet ver van Remiremont ontspringt de Moezel bij de bron van Bussang.

Specialiteiten

In Ronchamp ligt de Notre Dame du Haut, een kapel voltooid in 1954 en beroemd vanwege de bijzondere vormgeving door de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier.
De streek van de Vogezen staat bekend om de overvloed aan zoete lekkernijen. Een voorbeeld hiervan is de beroemde madeleine, een eierkoekje met een speciale lepeltjesvorm. Op culinair vlak staan de Vogezen ook bekend om de kazen. Vooral de zachte en ronde Munster kaas is een lokale specialiteit. Maar ook bekend vanwege de wijnen: de belangrijkste druivensoorten in de Vogezen zijn Sylvaner, Pinot blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot gris, Gewurztraminer en Pinot noir.

Riquewihr

Riquewihr is één van de prachtige dorpen die als een parelketting langs de ‘route de vin d’Alsace’ liggen. Riquewihr is daar ongetwijfeld één van de mooiste van. Het dorp ligt fantastisch tussen de wijngaarden, heeft prachtige straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen en wordt voor een groot deel omringt door verdedigingsmuren. Of eigenlijk de stadsmuren, want Riquewihr is officieel een stad, omdat het in 1320 stadsrechten kreeg. Het is een wonder dat er in Riquewihr zoveel oude huizen staan, want de Elzas is nogal eens het toneel geweest van oorlog. Maar het is het dorp in het oosten van Frankrijk steeds weer gelukt buiten het strijdgewoel te blijven, waardoor je nu goed kan zien hoe een wijndorp in de Elzas er in het verleden uit heeft gezien. Wat je zeker moet doen is een wandeling door de wijngaarden in de avond. In Riquewihr vind je de best bewaarde vakwerkhuizen van de Elzas. Alleen in Colmar en in Straatsburg zijn er nog meer te zien, maar dat zijn dan ook echt grote steden.