Decize – Laissac

Deze route gaat helemaal binnendoor naar Moulins, een historisch en middeleeus stadje aan de rivier de Allier. Dan naar Vichy, de plaats van de therminale bronnen. Vervolgens via Saint Flour naar Espalion, grote kans dat je bij dat plaatsje het kasteel Calmont d’Oit ziet liggen op een hoge basaltrots. Dan doen we nog even kort Gabriac aan. Daarna zetten we koers naar Laissac, alwaar we de nacht doorbrengen. In Laissac vind je de prachtige Église Saint Félix.

Laissac – Prullans

Na het ontbijt en alles hebben ingepakt zetten we koers naar Prullans. Maar eerst naar Millau, daar hebben we mooi uitzicht op het viaduct van Millau. Deze brug heeft de hoogste brugpijlers ter wereld (343 meter). En spant zich uit over de rivier de Tarn. Verder rijden we naar Montlaur, Lacaune, Mazamet, Carcassonne. Deze laatst genoemde plaats is een van de mest bijzondere plaats in Frankrijk. Bij een bezoek aan deze oude middeleeuwse stad bij het Canal du Midi wordt je overdonderd door deze compleet ommuurde vesting in Frankrijk, die als de grootste in Europa wordt gezien. Na al dit moois rijden we via Limoux naar het hotel Prullans. Motor parkeren, uitpakken en een duik nemen in het zwembad.

Prullans rondrit

Vandaag doen we een rondje Prullans en rijden we door Andorra. We starten in het hotel en alras zetten we via La Seu d’Urgell het kompas op Andorra. Het barst daar van de benzinestations. Bij sommigen kan je alleen contant betalen. Daarna komen we uit in Llivia, een Spaans stadje in de historische landstreek Cerdanya. Het stadje is volledig omsloten door Frans grondgebied. Heel bijzonder. Niet lang daarna eindigt de route waar we begonnen, in Prullans.

Prullans – Ainsa

Prullans laten we achter ons, en zetten vandaag koers naar Ainsa. Als eerste rijden we over de N260 naar Vilamur, een oud historisch dorpje in de Pyreneeën. Een langs stuk rijden we langs de rivier Noguera Pallaresa. Deze rivier wordt die midden door de Pyreneeën stroomt, wordt als een van Europa’s mooiste rivier beschouwd voor wildwatersport, zoals rafting. Dan poekelen we verder via plaatsjes als Bagueres de Luchon, Mant, Bourisp, Aragnouet en uiteindelijk komen we aan in het middeleeuwse stadje Ainsa, waar we op adem kunnen komen. Het hotel is gelegen in de punt tussen Rio Ara en Rio Cinca.

Ainsa – Larrau

Ainsa laten we achter ons en vandaag rijden we naar Larrau. Er staan voor vandaag best al wat collen (bergpassen) op het motormenu. Als snel rijden we Frankrijk weer binnen over de N934. Col du Pourtalet is maar liefst 1794 meter hoog. Trek je iso shirt maar aan vandaag want ieder 100 meter hoger daalt de temperaatuur zo’n 1 graad. Dus 1800 meter hoog is 17/18 graden lager. Er kan zelfs sneeuw liggen. De wegen zijn op zeker schoon. Verder rijden we langs Lac de Fabréges, dan Li de D294 op over Col de Marie Blanque, dan Col de Labays, Col de Lamayo, Col de Guilhers, Col de Mahourat, Col de la Pierre, gelukkig zijn we niet op de fiets. Via Saint Martin rijden we de grens over naar Spanje, over prachtige bochtige wegen komen we uit in Larrau. Het eindpunt van deze dag.

Larrau – Etxalar

Ook vandaag gaan we weer hoog de bergen in, een dag met veel Cols. Col de Curutcheka, Col d’Orgambidesca, Col de Sourzay, Col d’Asquéta, Col d’Arthé, vanaf deze weg heb je ongelooflijk mooie uitzicht op de Mont Errozate (1345 m), Col d’Elhursaro, daarna snellen we Frankrijk weer in en dan weer naar Spanje en komen uit in Etxalar. Het einde van de PyreneeënToer. Maar ook weer het startpunt van de Picos de Europa Toer. De Pyreneeen deelnemsr gaan naar huis. De overgeblevenen gaan door.

motortoer, motorvakantie, motorreis, motorfiets, motorreizen, Pyreneeën