Dag 4 Vodice – Banja Luka (373 km)

Morgen  rijden we naar Banja Luka. We vertrekken uit Vodice en gaan richting Sibenik. Voordat we de stad bereiken draaien we het Krka National Park in. Het nationale park is een beschermd natuurgebied langs de rivier Krka. Het park is bekend om haar netwerk van vele watervallen en meertjes met helder blauwgroen water. In het park zijn boottochten wandelpaden, kloosters en romeinse archeologische vindplaatsen en middeleeuwse ruïnes en je mag in sommige meren zwemmen. Vanuit het park gaan we door naar Bosnië-Herzegovina. De grens ligt vlak na Kamensko.

Hou je goed aan de verkeersregels. De politie is er op gespitst om buitenlandse motorrijders te ‘bekeuren’ waarna je rijbewijs wordt ingenomen totdat je contant de boete voldoet op een politie buro. De agenten zijn zeer behulpzaam en willen het geld wel aannemen waarna ze het bedrag namens jou op het politiebureau zullen storten. Ze laten een indrukwekkende lijst met buitenlanders zien die ze eerder hebben ontdaan van hun rijbewijs. Na betaling krijg je geen bon. Vanaf Donji Vakuf volgen we de rivier Vrbas tot in Banja Luka. Doordat het water uit de bergen stroomt, stijgt de watertemperatuur niet boven de 17 graden in de zomer. We rijden langs Jajce waar de rivier via de Pliva waterval haar weg vervolgt. Het stadje is de moeite waard om even in te rijden.

Banja Luka wordt ook wel de minst bekende hoofdstad van Europa genoemd. Hoewel Sarajevo de hoofdstad is van Bosnië-Herzegovina, is Banja Luka de hoofdstad van de Republiek Srpska, oftewel het Servische gedeelte van het land.
De stad ligt verscholen in de Banja Luka vallei en dwars door de stad stroomt de Vrbas rivier, waar lokale mensen tijdens de hete zomerdagen verkoeling zoeken.