Meteora

Dag 6 Sandanski – Litochoro
Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg, dus vroeg op! Vanuit Sandanski rijd je door een rivierdal naar het zuiden richting Natuurpark Kerkini. Eenmaal bij het natuurpark rijden we langs het meer van Kerkini. Daarna ga je landinwaarts naar het meer van Dojran, de omgeving is prachtig. Omringd door de prachtige bergen valt het mooie blauwe meer direct op. Het meer ligt op de grens van Macedonië en Griekenland. Weer verder rijdend steek je bij Bogorodica de grens over naar Griekenland. En kom je uit in Edessa, bekend van de watervallen. Daarna meander je langs de rivier Aliakmonas en slinger je naar Litochoro. De plaats waar het luxe hotel ligt aan de Egeïsche Zee. Daar doen we twee overnachtingen.

Dag 7 Rustdag
Een rustdag, even op adem komen. Je kan vandaag een bezoek brengen aan de Olympus, de berg oprijden tot 1100 meter. Daar kan je de motor parkeren en verder wandelen, een kleine drie uur, tot 2100 meter hoog. Met als beloning een fantastisch uitzicht. Heb je daar geen zin in, dan kan je een omweg maken naar zee, zwemmen, of gewoon lekker uitrusten op het strand.

  Kerkini

Dag 8 Litochoro – Sarandë
We nemen afscheid van Litochoro aan Zee, en rijden richting het westen. De eerste pas in het Olympus-gebergte is geweldig. Daarna kan je genieten van het Noord-Griekse landschap. En we doen natuurlijk het hoogtepunt van deze reis aan: Meteora, de indrukwekkende kloosters mag je echt niet missen. Must see! Daarna rijd je verder langs de rivier Sarantapotos. Het is en blijft geweldig rijden met prachtige vergezichten. Niet lang na Kalpaki bereik je de grens van Albanië, en kom je uit in de badplaats Sarandë, deze plaats ligt aan de Ionische zee, waar we overnachten.

Balkan huizen Berat

Dag 9 Sarandë – Elbasan
Na het ontbijt rijden we zo’n vijftig kilometer langs zee. Het uitzicht vanaf de bergen is geweldig. De contrasten in Albanië zijn groot, paard en wagens tegenover de nieuwste SUV’s. Doe je de route dag 9 A, dan dender je in de middag de oosterse stad Berat binnen. Maar dan moet je wel stevig doorrijden. Hier kan je lunchen en de oude stad bezoeken. Ben je later: een vijftig kilometer eerder kan je in het plaatsje Fier lunchen. Daarna gaat het verder en kom je uit in Elbasan, waar ons hotel voor deze nacht staa

Meer van Ohrid

Dag 10 Elbasan – Lezhë
We zetten het kompas richting noord, totdat we het meer van Ohrid bereiken. Het 290 meter diepe meer heeft een prachtige diepblauwe kleur. Na Pogradec steken we de grens over naar Macedonië, daar kan je het prachtige klooster Naum bezoeken en kan je een koffiepauze doen of lunchen aan de oevers van het meer van Ohrid bij leuke visrestaurantjes. Na deze stop rijden we Albanië weer binnen. En komen we aan bij het hotel in Lezhë, waar we de nacht doorbrengen.

  Route Big Balkan